Ψήφισμα 34ου Συνέδριου – Για την Παιδεία

25 Απριλίου 2024


3.12.2010

ΨΗΦΙΣΜΑ 34ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Ολομέτωπη επίθεση δέχεται η παιδεία στη χώρα μας. Η πολιτική του μνημονίου Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ επιβάλλει βάρβαρη λιτότητα για τους εργαζόμενους, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των εργατικών κατακτήσεων, περικοπή μισθών και συντάξεων, αλλά και υπονόμευση των κοινωνικών αγαθών της παιδείας και της υγείας.

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μείωση ρεκόρ 30ετίας των δαπανών για την παιδεία. Το 2,75% επί του ΑΕΠ που προβλέπεται για το 2011 αποτελεί παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα μας.

Αντιστεκόμαστε στην κατεδάφιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, στο Πανεπιστήμιο – Α.Ε. των μάνατζερ και της «ανταγωνιστικότητας», στα δίδακτρα, στη διάσπαση των σπουδών και στην υποβάθμισή τους σε κατάρτιση, στην απαξίωση των πτυχίων και στην ακύρωση των συλλογικών επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Αντιστεκόμαστε στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που σχεδιάζονται να επιβληθούν στο δημόσιο σχολείο με στόχο την υποταγή του στις «ανάγκες της αγοράς». Προωθούνται καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, αξιολόγηση – κατηγοριοποίησή τους και τελικά μετακύλιση του κόστους λειτουργίας τους στις οικογένειες των μαθητών αλλά και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών και υποβάθμιση του ρόλου τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, για όλους και όλες χωρίς καμιά διάκριση.

Η υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης αποτελεί υπόθεση όλων των εργαζομένων, ολόκληρου του λαού. Το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να ανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη.

Το 34ο συνέδριο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εξουσιοδοτεί το Γ.Σ. να αναπτύξει αγωνιστικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα μαζί με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ολόκληρο το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, τις κοινωνικές οργανώσεις αλλά και τις οργανώσεις των γονιών και των φοιτητών, ώστε να αναπτυχθεί ένα ισχυρό, ευρύ παλλαϊκό μέτωπο υπεράσπισης της δημόσιας εκπαίδευσης.

Από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ.



Source link