Ψήφισμα 34ου Συνέδριου – Για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ

25 Απριλίου 2024


3.12.2010

ΨΗΦΙΣΜΑ 34ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ

Το 34ο Συνέδριο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, που συντελείται αυτές τις μέρες με την επιβολή πληρωμής από τους ασθενείς, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους (δηλαδή στους μη εργαζόμενους, στους φτωχούς και τους απόκληρους της ελληνικής επικράτειας), σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας του, από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μέχρι τα τριτοβάθμια νοσοκομεία.

Η υποχρεωτική καταβολή των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία,
Η επιβολή πληρωμής του συνόλου του κόστους των εργαστηριακών εξετάσεων και των θεραπευτικών παρεμβάσεων από όλα τα ταμεία, πλην ΟΓΑ και απορίας,
Η μη έγκριση δεκάδων εξετάσεων στον ΟΠΑΔ, ειδικά των πιο ακριβών αλλά και απαραίτητων ταυτόχρονα.
Η επέκταση των ιδιωτικών συνεργείων σε νέους τομείς της λειτουργίας των νοσοκομείων, με μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις «γαλέρας».
Η τεράστια σπατάλη χρημάτων για την κερδοφορία των εργολάβων αυτών των συνεργείων.
Η καθιέρωση, τις τελευταίες μέρες, της λεγόμενης ολοήμερης λειτουργίας, που γίνεται με πληρωμή των ασθενών τεράστιων ποσών (πχ 90 ευρώ επίσκεψη σε διευθυντή του ΕΣΥ, 150 ευρώ για μια απλή θεραπευτική πράξη που δεν απαιτεί νοσηλεία).

Η ανοιχτή και απροκάλυπτη συζήτηση και ο σχεδιασμός εφαρμογής από την κυβέρνηση προτάσεων για κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων και κέντρων υγείας του ΕΣΥ, προτάσεις που παρουσιάζονται ως δήθεν τεκμηριωμένες από «επιστημονικούς» φορείς,
Η περικοπή κατά 1,5 δις ευρώ της κρατικής επιχορήγησης στη δημόσια περίθαλψη και πρόνοια και η επίσημη αναστολή όλων των διακηρυγμένων προσλήψεων νοσηλευτών και γιατρών, με την επιβολή και στον τομέα της υγείας του κανόνα μια (1) πρόσληψη για κάθε πέντε (5) αποχωρήσεις.

Όλα αυτά δίνουν τη χαριστική βολή στο ήδη αναιμικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα περίθαλψης και το μετατρέπουν σε μια ακόμα μεγάλη ιδιωτική επιχείρηση. Η βαρβαρότητα που θα προκύψει για τη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων, φτωχών, ανέργων, μεταναστών θα είναι άνευ προηγουμένου στη μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί σε ανατροπή εδώ και τώρα αυτής της εγκληματικής πολιτικής που επιβάλλεται στα πλαίσια της περιστολής των δημοσίων δαπανών από το μνημόνιο, το ΔΝΤ και την Ε.Ε.

Απαιτεί την κατάργηση κάθε εισπρακτικού μηχανισμού σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΣΥ και καλεί όλους τους πολίτες, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, να αρνηθούν την όποια πληρωμή τους ζητηθεί, «νόμιμα» ή παράνομα σε υπηρεσίες του ΕΣΥ.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. απαιτεί το σταμάτημα κάθε κυβερνητικής πρωτοβουλίας και κάθε συζήτησης για κλείσιμο δημόσιων νοσοκομειακών κρεβατιών, τμημάτων και Κέντρων Υγείας, την κατάργηση όλων των ιδιωτικών συνεργείων και εργολαβιών μέσα στο ΕΣΥ και την άμεση χρηματοδότηση όλων των αναγκαίων προσλήψεων προσωπικού που εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια, για να αναβαθμιστεί ποσοτικά και ποιοτικά η λειτουργία του ΕΣΥ.

Από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ.



Source link