Ομιλία του μέλους της Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., Δημήτρη Μπράτη, στο 60ο Συνέδριο της ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ.

25 Μαΐου 2023


Ομιλία του μέλους της Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., Δημήτρη Μπράτη, στο 60ο Συνέδριο της ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ.

 

Δημήτρης Μπράτης

Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ

Λευκωσία, 23/05/23

 

Χαιρετισμός στο 60ο Συνέδριο της ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ.

 

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων,

Κύριε Πρόεδρε της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων,

 

Νιώθω ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση που παρευρίσκομαι σήμερα στο 60ο συνέδριό σας και απευθύνω χαιρετισμό εκ μέρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και των 600.000 εργαζομένων στο Δημόσιο στην πατρίδα μας.

Πέρα από τις σημαντικές αποφάσεις του συνεδρίου σας που, πιστεύω πως θα αποτελέσουν και το εφαλτήριο για τις νέες διεκδικήσεις σας με στόχο αφενός μεν την αναβάθμιση του επιπέδου των Δημοσίων Υπηρεσιών προς τους πολίτες, αφετέρου δε και των ίδιων των λειτουργών της δημόσιας Διοίκησης, ακράδαντα πιστεύω ότι η πρόσκλησή σας αυτή προς εμάς, την Τριτοβάθμια Οργάνωση των Δημοσίων Υπαλλήλων της Ελλάδας, θα φέρει τις δύο Ομοσπονδίες μας πολύ κοντά και γενικότερα πολύ κοντά τους Δημοσίους Υπαλλήλους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ίσως είναι ευκαιρία, κ. Πρόεδρε, να δούμε σοβαρά, με αφορμή και το σημερινό  συνέδριό σας, τη διοργάνωση κοινών συνεδρίων επιστημονικού χαρακτήρα μεταξύ των οργανώσεών μας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο.

Το λέω αυτό, από την εμπειρία και με βάση την πετυχημένη συνδιοργάνωση κοινών συνεδρίων μεταξύ ΔΟΕ και ΠΟΕΔ για πάνω από 20 χρόνια, κάτι που έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα να επισκεφτούν την Κύπρο, να δουν από κοντά την πράσινη γραμμή, να δουν από κοντά τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας στην ίδια σου την πατρίδα. Είναι βέβαιο πως όσοι έχουν την τύχη να συμμετέχουν σε αυτά τα συνέδρια αλλιώς αντιμετώπισαν τα πράγματα όταν γύρισαν σε σχολεία τους.

Δεν θα σταματήσουμε ποτέ αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, να βροντοφωνάζουμε πως είναι ΝΤΡΟΠΗ για την ΕΥΡΩΠΗ και για τον κόσμο ολόκληρο 50 σχεδόν χρόνια τώρα μετά τη βάρβαρη εισβολή του Αττίλα στο νησί, η Κύπρος μας να παραμένει διχοτομημένη. ΕΝΩΝΟΥΜΕ και σήμερα τη φωνή μας, τη φωνή των 600.000 υπαλλήλων της Ελλάδος, των 10.000.000 Ελλήνων, με τη δική σας και απαιτούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που να στηρίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Μια δίκαιη λύση που θα εγγυάται μια ανεξάρτητη, κυριαρχική και αδέσμευτη Κύπρο.

Φίλες και φίλοι,

Οι δύο συνομοσπονδίες μας έχουν περίπου την ίδια ιστορική διαδρομή και γεννήθηκαν την ίδια δεκαετία. Τη δεκαετία του 1920-30 ( το 1924 η πανυπαλληλική επιτροπή Δ.Υ.  το 1927 ο σύνδεσμος Υπαλλήλων Κύπρου). Τότε που οι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα συνειδητοποίησαν την ανάγκη να ιδρύσουν σωματεία – Ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες για να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματά τους. Σε αυτά τα 100 περίπου χρόνια λειτουργίας και δράσης των συνομοσπονδιών μας είναι αλήθεια πως πετύχαμε πολλά. Τόσο στην αναβάθμιση των υπηρεσιών, όσο και στην επίλυση των προβλημάτων των ίδιων των Υπαλλήλων.

Στην πατρίδα μας η Δημόσια Διοίκηση δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα τα τρία τελευταία την πανδημίας και κράτησε τη χώρα όρθια.

  • Χιλιάδες υγειονομικοί – που μετρούν 30 νεκρούς στο πεδίο – ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Είναι αυτοί που όλο το πολιτικό σύστημα αναγνώρισε ως ήρωες.
  • Χιλιάδες εκπαιδευτικοί – δημόσιοι λειτουργοί – κράτησαν τον πρώτο χρόνο ζωντανή την εκπαιδευτική διαδικασία, με δικά τους μέσα και χωρίς καμιά επιμόρφωση.
  • Χιλιάδες υπάλληλοι των Δήμων, των Υπουργείων, των φορέων και των οργανισμών του Δημοσίου έδωσαν τον καλύτερο εαυτό για να σταθεί η χώρα όρθια.

Και νιώθουμε υπερήφανοι που επιτελέσαμε, με πενιχρά μέσα, αυτό το τιτάνιο έργο. Νιώθουμε υπερήφανοι αποδείξαμε στην πράξη πως ο δημόσιος τομέας είναι αυτός που πρέπει να είναι ο μοχλός ανάπτυξης μιας χώρας, είναι αυτός που θα στηρίζει τους πολίτες σε όλους τις δραστηριότητές τους

Φίλες και φίλοι,

Δεκατρία χρόνια μετά την είσοδο της χώρας μας στα μνημόνια και πέντε χρόνια μετά την έξοδο του 2018, δυστυχώς η κατάσταση των δημοσίων υπηρεσιών στη χώρα μας, αλλά και των εργαζομένων είναι τραγική.

Αποχώρησαν στα χρόνια των μνημονίων 400.000 Δημόσιοι Υπάλληλοι, οι οποίοι δεν έχουν αντικατασταθεί και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στην κοινωνική ασφάλιση, στην περίθαλψη.

Αυτές οι ελλείψεις έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, οι οποίοι, πολλές φορές δικαίως δυσανασχετούν.

Ταυτόχρονα, οι τεράστιες περικοπές που έγιναν από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία 13 χρόνια έχουν φέρει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Δυστυχώς την πατρίδα μας την κρίση δεν την πλήρωσαν οι έχοντες και κατέχοντες, αλλά οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι και οι επιστήμονες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στη χώρα μας ο μισθός του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού είναι χαμηλότερος από του ανειδίκευτου εργάτη. 

Φυσικά, απέναντι σε αυτή την κατάσταση δεν μείναμε με σταυρωμένα χέρια. Οργανώσαμε απεργιακές κινητοποιήσεις με κυρίαρχο αίτημα «Αυξήσεις στους μισθούς μας για να ζούμε με αξιοπρέπεια».

Ταυτόχρονα διεκδικούμε την καθιέρωση συλλογικών διαπραγματεύσεων και την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για τους μισθούς μας, όπως με χαρά διάβασα ότι ισχύει για σας εδώ στην Κύπρο και πρόσφατα συνυπογράψατε με τους συναρμόδιους υπουργούς μία τέτοια συλλογική σύμβαση για αύξηση στους μισθούς (Α.Τ.Α.).

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι,

 Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821 η ΑΔΕΔΥ παρουσίασε τις θέσεις της για το πως οραματίζεται τη Δημόσια Διοίκηση το 2040. Στις προτάσεις μας, μεταξύ άλλων τονίσαμε και τα εξής:

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και οι οργανώσεις τους, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και οι Ομοσπονδίες, καλούνται όχι μόνο να περιγράψουν το μέλλον και το πολιτικό πρόσημο της Δημόσιας Διοίκησης για τα επόμενα είκοσι χρόνια, αλλά ταυτόχρονα, να συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν την πορεία εντοπίζοντας προβλήματα και προτείνοντας λύσεις, διευρύνοντας τον δημόσιο διάλογο γύρω από το σχεδιασμό και την υλοποίηση των σχετικών πολιτικών. Κυρίως, όμως, καλούνται να εργαστούν καθημερινά, και με την εργασία τους αυτή, να παρέχουν στους πολίτες της χώρας μας ποιοτικά δημόσια και κοινωνικά αγαθά (παιδεία – υγεία – κοινωνική ασφάλιση – προστασία και ασφάλεια) συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Μέσα από αυτόν τον δισυπόστατο ρόλο, του εργαζόμενου σε δημόσια υπηρεσία από τη μια πλευρά, αλλά και του πολίτη αποδέκτη των υπηρεσιών από την άλλη, οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Διοίκηση και η ΑΔΕΔΥ οραματίζονται στην Ελλάδα του 2040,  πρώτα από όλα,  μια δημοκρατική δημόσια διοίκηση στην υπηρεσία του συνόλου των πολιτών.

  • Δημοκρατική στη λειτουργία και στις αποφάσεις της αλλά επίσης δημοκρατική και ως προς τους σκοπούς της. Συστατικά στοιχεία της δημοκρατικής διοίκησης δεν μπορεί παρά να είναι η διαφάνεια της λειτουργίας της και η δημόσια λογοδοσία.
  • Η διαφάνεια και η λογοδοσία της λειτουργίας της διοίκησης συνδέονται άμεσα με την εφαρμογή των αρχών της καλής νομοθέτησης, τόσο στη φάση του σχεδιασμού του νομοθετικού πλαισίου από τη νομοθετική εξουσία, όσο και στη φάση της εφαρμογής του από τις υπηρεσίες. Ειδικά στη δεύτερη φάση, αυτή της υλοποίησης, ο ρόλος των εργαζομένων στην εφαρμογή των αρχών της καλής νομοθέτησης είναι καθοριστικός. Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με τις Ομοσπονδίες μέλη της εργάζεται συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση για τη βελτίωση της ποιότητας των κανονιστικού πλαισίου σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της διοίκησης.
  • Σε ένα δεύτερο επίπεδο η πορεία μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης έως το 2040 είναι αναγκαίο να περιλαμβάνει τη σημαντική ενίσχυση των πόρων και των επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό, την ανανέωση και την αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων, σε κρίσιμους κοινωνικά τομείς, όπως της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης.

Χωρίς την αύξηση, επομένως, των πόρων και των επενδύσεων σε κρίσιμους κοινωνικά τομείς, οι δυνατότητες της διοίκησης και των εργαζομένων για την παροχή ποιοτικών δημόσιων και κοινωνικών αγαθών περιορίζονται σημαντικά. Οι πολίτες της χώρας, οι εργαζόμενοι, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης επενδύσεων, έχουν ως πάγιο αίτημά τους την αύξηση των δαπανών για την δημόσια παιδεία και το σύστημα δημόσιας υγείας. Η μετάβαση σε μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση το έτος 2040, απαιτεί μια μακροπρόθεσμη στρατηγική επενδύσεων και αύξησης των δαπανών ειδικά στους προαναφερθέντες ευαίσθητους και σημαντικούς κοινωνικά τομείς.

  • Το τρίτο επίπεδο παρεμβάσεων που θα καθορίσει τη λειτουργία, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα της Δημόσιας Διοίκησης μέχρι το 2040 σχετίζεται με τους εργαζόμενους, και τα χαρακτηριστικά της απασχόλησης στο Δημόσιο. Το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί τον βασικό και καθοριστικό παράγοντα των θετικών αλλαγών στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς μεταφέρει και ενσωματώνει στον Δημόσιο τομέα γνώσεις και δεξιότητες που σχετίζονται με τα αυξημένα τυπικά του προσόντα και την ποιότητα της εκπαίδευσής του ενώ, παράλληλα, διατηρεί και εμπλουτίζει την πολύτιμη εμπειρία του στην καθημερινή της λειτουργία.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα, αγαπητοί συνάδελφοι,

Φίλες και φίλοι,

Αυτές είναι μερικές σκέψεις μας για το πώς οραματιζόμαστε το μέλλον της Δημόσιας Διοίκησης.

Είναι βέβαιο ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου θα μας δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τα κοινά θέματα που μας απασχολούν και μέσω της ανατροφοδότησης να βοηθηθούμε όλοι στην καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Θέλω να σας ευχαριστήσω και πάλι για την πρόσκληση και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.

Σας ευχαριστώ

2023.05.22 – Ομιλία του μέλους της Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., Δημήτρη Μπράτη, στο 60ο Συνέδριο της ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ.

Print Friendly, PDF & Email





Source link