15ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC) στο Βερολίνο

20 Ιουνίου 2023


Τα μέλη της Ε.Ε. Σταυρούλα Παπαδημητρίου και Χαράλαμπος Κόκκινος συμμετείχαν  στο 15ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC) που πραγματοποιήθηκε  από την Τρίτη 23 έως την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 στο Βερολίνο της Γερμανίας.

Το συνέδριο αυτό εορτάστηκαν  τα 50 χρόνια της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC) ως 50 χρόνια αγώνα για τους εργαζόμενους από τους εργαζόμενους.

Στο συνέδριο συμμετείχαν 553 σύνεδροι συμπεριλαμβανομένων των Γενικών Γραμματέων ή/και των Προέδρων 93 εθνικών συνδικαλιστικών οργανώσεων από 41 ευρωπαϊκές χώρες, 10 ευρωπαϊκών κλαδικών συνδικαλιστικών ομοσπονδιών εκπροσωπώντας  42 εκατομμύρια εργαζόμενων και ειδικοί προσκεκλημένοι από την Ευρώπη και όχι μόνο με ίση  εκπροσώπηση των δύο(2) φύλων.

Τις διαδικασίες του συνεδρίου χαιρέτησαν ο Olaf Scholz, Γερμανός Ομοσπονδιακός Καγκελάριος, η Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Hubertus Heil, Ομοσπονδιακός Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας, ο Nicolas Schmit, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εργασία και τα Κοινωνικά Δικαιώματα  ο Von Der Leyen , ο Δήμαρχος Βερολίνου και ευρωβουλευτές.

Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών συνδικάτων συζητήσαν για τέσσερις ημέρες τα συνδικαλιστικά αιτήματα και τις προτεραιότητες για την εξασφάλιση μιας δίκαιης συμφωνίας για τους εργαζόμενους . Αντάλλαξαν  απόψεις για την ανανέωση των συνδικάτων, για το μέλλον της εργασίας, για ένα νέο οικονομικό μοντέλο για τους ανθρώπους και τον πλανήτη, για το μέλλον της Ευρώπης και για μια ισχυρότερη ETUC.

Στις τοποθετήσεις τους τα συνδικαλιστικά στελέχη των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα που αναδύθηκαν μετά τη πανδημία του covid την περεταίρω ιδιωτικοποίηση κρίσιμων για την κοινωνία υπηρεσιών, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση του πληθωρισμού και την επερχόμενη οικονομική κρίση.

Το Συνέδριο εξέλεξε τη νέα ηγετική ομάδα της ETUC, ενέκρινε την Έκθεση Δραστηριότητας 2019 – 2023, προχώρησε σε τροποποιήσεις  στο Καταστατικό της ETUC και υιοθέτησε βασικά κείμενα, όπως το Μανιφέστο του Βερολίνου και το Πρόγραμμα Δράσης της ETUC 2023-2027.Η ΕΤUC

Τα μέλη της αντιπροσωπείας της  ΑΔΕΔΥ τοποθετηθήκαμε και θέσαμε τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας. μετά τις σκληρές και άδικες μνημονικές πολιτικές που έχουν καθηλώσει για πάνω από μια δεκαετία τους μισθούς μας εξανεμίζοντας την αγοραστική μας δύναμη .

Χαράλαμπος Κόκκινος

Σταυρούλα Παπαδημητριου

Print Friendly, PDF & Email





Source link