Όλοι μαζί – ενωμένοι υπερασπίζουμε την υγεία και την εργασία όλων μας, τις δημόσιες δομές και υπηρεσίες. Κανένας διαχωρισμός – κανένας εμφύλιος ανάμεσα στους εργαζόμενους. Μέτρα για την υγείονομική προστασία ΤΩΡΑ.

[ad_1]

30/8/2021

http://paremvaseisdimosiou.blogspot.gr/ 

dimosio.paremvasis@gmail.com

 

Όλοι μαζί – ενωμένοι υπερασπίζουμε την υγεία και την εργασία όλων μας, τις δημόσιες δομές και υπηρεσίες. Κανένας διαχωρισμός – κανένας εμφύλιος ανάμεσα στους εργαζόμενους. Μέτρα για την υγείονομική προστασία ΤΩΡΑ.

 

            18 μήνες από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας  βιώνουµε την εγκληµατική  πολιτική των κυβερνήσεων ειδικά στην καρδιά του σύγχρονου  καπιταλισμού. Η πολιτική τους έχει ταξικό πρόσημο και επιδιώκει τη διασφάλιση του ανταγωνισμού, των κερδών των πολυεθνικών φαρµάκου ενώ αγνοεί τις ανάγκες των ανθρώπων. Γι αυτό οδήγησε σε εκατόµβες νεκρών, χαρακτηρίζοντας την καθολική αποτυχία τους να εξασφαλίσουν όχι µόνο «συνθήκες ευηµερίας», όπως αυτάρεσκα υπόσχονταν, αλλά την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Αντανακλά τη συνολική χρεοκοπία της πολιτικής της ΕΕ  και των κυβερνήσεων και του καπιταλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

             Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ανοχή – στήριξη της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης – όλη αυτήν την περίοδο δεν πήρε κανένα μέτρο ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλοπρόσαλλες οδηγίες  και  αντιφατικά μηνύματα. Από την γραμμή “Μένουμε σπίτι” και ατομική ευθύνη, περάσαμε στο “σχέδιο Ελευθερία” προβάλλοντας ως πανάκεια τον εμβολιασμό, φτάσαμε στο να ανακοινώνεται, δια στόματος Βασίλη Κικίλια, τιμωρητικά και κατασταλτικά μέτρα αποκλεισμού για τους μη εμβολιασμένους επιβεβαιώνοντας την πλήρη της αποτυχία στην διαχείριση της πανδημίας. Στοχοποιούνται οι εργαζόμενοι, όταν για π.χ. το Υγειονομικό προσωπικό είναι εμβολιασμένο κατά 90%, οι εκπαιδευτικοί κατά 82% και συνολικά στις δημόσιες δομές κατά 90% την ίδια στιγμή που πετσοκόβουν ακόμα και αυτά τα ξεχειλωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, καταργούν την υποχρέωση για διενέργεια εβδομαδιαίων τεστ σε εμβολιασμένους, αλλά και την καραντίνα για ασυμπτωματικούς που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από νόσο COVID-19 τους προηγούμενους 6 μήνες, ενώ είναι γνωστό ότι τα εμβόλια μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης Covid-19 και τον κίνδυνο διασποράς αλλά δεν τον εξαλείφουν.

            Είναι εγκληματίες, υποκριτές και κυνικοί! Δεν ενίσχυσαν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δεν έκαναν μαζικές προσλήψεις, δεν αύξησαν τις ΜΕΘ, δεν έκαναν ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση, δεν διενέργησαν μαζικά και δωρεάν τεστ σε όλους τους χώρους δουλειάς, δεν υποχρέωσαν τους εργοδότες να αυξήσουν τις βάρδιες, δεν αραίωσαν το συνωστισμό στα ΜΜΜ και τώρα μας ζητάνε όχι μόνο την ευθύνη, αλλά και το λογαριασμό. Κάθε πολίτης, κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να πληρώνει από την τσέπη του τα τεστ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Αν δε συμμορφωθεί “προς τα υποδείξεις” έχουμε απειλές για αποκλεισμούς και ποινές περικοπής μισθών, αναστολής εργασίας και απολύσεις! Δεν διαφύλαξαν ούτε τη δημόσια υγεία, ούτε την προσωπική του κάθε ανθρώπου και τώρα απειλούν ευθέως την εργασία του.

Από το λιμός ή λοιμός της πρώτης φάσης, περνάμε στο  και λιμός και λοιμός.

 

Συνάδελφοι/ισσες,

όλα τα παραπάνω συνιστούν συνέχεια και κλιμάκωση της επίθεσης, καθώς από την αρχή η κυβέρνηση με την συναίνεση ή την ανοχή της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ –ΜΕΡΑ 25 κλπ) αξιοποιώντας την πανδημία, προσπάθησε να επιβάλει  καθεστώς “γύψου” στις ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματα, ενώ εκείνη νομοθετούσε με καταιγιστικό τρόπο εναντίον των εργασιακών δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος, της κοινωνικής ασφάλισης, της παιδείας και της υγείας. Δεν είναι τυχαίο ότι η τελευταία εγκύκλιος στις 23/8 με τίτλο “Μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού” προβλέπει περιορισμούς για τη διενέργεια Γ.Σ. και αρχαιρεσιών των σωματείων και τα παραπάνω μέτρα συνοδεύονται με ανακοινώσεις για συγχωνεύσεις και κλείσιμο δομών υγείας, ενώ ο ίδιος κίνδυνος ελλοχεύει για τα σχολεία και συνολικά στις δομές του δημοσίου.

 

Το συνολικό πλέγμα των αποφάσεων της κυβέρνησης συνιστά αιτία πολέμου για τα συνδικάτα.

            Η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τον εμβολιασμό και το διαχωρισμό των ανθρώπων σε εμβολιασμένους και μη επιδιώκει να διχάσει τους εργαζόμενους, σπρώχνει προς την ανεργία με “ατομική τους ευθύνη” εργαζομένους, ενισχύει τον κοινωνικό αυτοματισμό, ενώ παράλληλα υπηρετεί με το νομοθετικό της έργο τις επιχειρήσεις, τους κλινικάρχες, τους μεγαλοκατασκευαστές, τους μεγάλους ξενοδόχους και tour operator, τις εταιρίες παροχής ιδιωτικής ασφάλισης και υγείας, τις αεροπορικές εταιρίες και δίνει τα δάση και τον φυσικό πλούτο στους αναδόχους  και στις πολυεθνικές της ενέργειας.

            Στο έδαφος αυτής της διαχείρισης χρησιμοποιεί ως ευκαιρία για να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα την πολιτική της που κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία. Στην κατεύθυνση της αποδυνάμωσης, στοχοποίησης, διάλυσης ακόμα περισσότερο κάθε δημόσιας δομής και παροχής για τους εργαζόμενους και το λαό και παράδοσης νέων φιλέτων – δραστηριοτήτων – πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο με την εκμετάλλευση βασικών λαϊκών αναγκών.

            Την ίδια στιγμή επιτίθεται στα συνδικάτα με το ν. Χατζηδάκη και προσπαθεί να βάλει εμπόδια στη λειτουργία ακόμα και στις δια ζώσης διαδικασίες ΓΣ κλπ και  αρχαιρεσίες για να διαλύσει τη συλλογική οργάνωση των εργαζόμενων.

 

Δε θα τους περάσει, για άλλη μια φορά ο λαός θα σώσει και θα προστατεύσει το λαό!

  • Απορρίπτουμε τον εκφοβισμό και τη στοχοποίηση των εργαζομένων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό. Είμαστε ενάντια στον κοινωνικό αυτοματισμό και την κατασκευή ενόχων. Ο εμβολιασμός είναι πολύ σοβαρή κοινωνική και επιστημονική κατάκτηση και όχι πεδίο συναλλαγής, εξαγοράς (πχ δωροεπιταγές), προνομίων ή ποινικοποίησης.
  • Ο εμβολιασμός δεν είναι πανάκεια, αλλά ουσιαστικό μέρος της λύσης που είναι αποτελεσματικό όταν συνοδεύεται από την ενίσχυση του ΕΣΥ και την ΠΦΥ. Τα εμβόλια δεν ανήκουν στις πολυεθνικές, αλλά είναι αποτέλεσμα της ερευνητικής δουλειάς όλου του επιστημονικού κόσμου. Εμπόδιο στην ανάπτυξη, παραγωγή και παροχή είναι οι πατέντες και η επιδίωξη του κέρδους. Να σταματήσει κάθε κερδοσκοπική δραστηριότητα. Όχι στις πατέντες.

Ο εμβολιασμός και η επιδημιολογική επιτήρηση συνιστούν ΚΡΑΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ που πρέπει να αναληφθούν με συντονισμένο τρόπο, συνέπεια, πειθώ, ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα και χωρίς αυταρχισμούς και αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων.

Ο εμβολιασμός συνιστά επίσης ΛΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ το οποίο και διεκδικούμε μαζί με όλα τα αναγκαία μέτρα για το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και την εργασία και τις λαϊκές ελευθερίες.

  • Όχι στις απολύσεις και τις στερήσεις μισθού. Όλοι μαζί θα υπερασπίσουμε κάθε συνάδελφο που θα βρεθεί μπροστά στο φάσμα της απόλυσης ή της στέρησης μισθού. Σήμερα με αφορμή το εμβόλιο, αύριο λόγω εργολάβου, μεθαύριο λόγω λήξης σύμβασης και αντιμεθαύριο λόγω νέου οργανισμού που θα ιδιωτικοποιεί τα πάντα.
  • Απαιτούμε διαγνωστικά τεστ για όλους δωρεαν – με την ευθύνη του ΕΟΔΥ ή κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία και υγειονομική επιτήρηση, ιχνηλάτηση παντού. Όχι στην οικονομική εξόντωση των εργαζόμενων και τα “δώρα” – πελατεία στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με τα 2 υποχρεωτικά τέστ από την “τσέπη” των εργαζόμενων.

            Καλούμε τις ομοσπονδίες και την ΑΔΕΔΥ να αμφισβητήσουν με κάθε τρόπο την επιβολή της υποχρεωτικότητας που οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα για το μαζικό εμβολιασμό.

            Έμπρακτα να ακυρώσουν κάθε διαχωρισμό και άνοιγμα του δρόμου της αναστολής εργασίας και των απολύσεων στο όνομα της πανδημίας.

            Σε κάθε εργασιακό χώρο που ο διαχωρισμός συνδέεται με αναστολή εργασίας και άλλα τρομοκρατικά μέτρα να καλύψει (απεργία αποχή από την κατάθεση κλπ) και να καλέσει να μην κοινοποιήσουν στις υπηρεσίες το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή φυσικής νόσησης. Να μην διευκολύνουμε – αποδεχτούμε τις απολύσεις συναδέλφων. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση ξέρει από τις πλατφόρμες ποιος έχει εμβολιαστεί και ποιος όχι και η απαίτηση για κατάθεση των πιστοποιητικών επιδιώκει μόνο την αποδοχή και τον εμφύλιο ανάμεσα στους εργαζόμενους για να περάσει την πολιτική της που στρέφεται ενάντια σε όλους και τις δημόσιες δομές και ανάγκες.

Όπου αποπειραθούν να προχωρήσουν στην πρώτη αναστολή εργασίας θα υπάρχει άμεση απεργιακή κινητοποίηση στον κλάδο και σε όλο το δημόσιο –

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ.

            Μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση, χρειάζεται σκληρός, αποφασιστικός, ανυποχώρητος  αγώνας διαρκείας με σχέδιο κλιμάκωση και στόχο την ανατροπή της επίθεσης και τη Νίκη των εργαζομένων.

            Καλούμε την ΑΔΕΔΥ  να χαράξει αντίστοιχο πρόγραμμα αγώνων με την ενοποίηση των αγώνων των κλάδων του Δημοσίου και την αγωνιστική απεργιακή συνάντηση πανεργατικά στο αμέσως επόμενο διάστημα. Καλούμε τις ομοσπονδίες, τα πρωτοβάθμια σωματεία, να προχωρήσουν άμεσα σε συλλογικές διαδικασίες των σωματείων (Γ.Σ. κλπ) με στόχο την αγωνιστική συμπόρευση, την κλιμάκωση και την αποφασιστική σύγκρουση με την κυβέρνηση και την πολιτική της ,τα συμφέροντα του κεφαλαίου , αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις της συναίνεσης και της υποταγής.

            Καλούμε όλες τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις να πάρουν θέση ΤΩΡΑ, να “σηκώσουμε το γάντι” τώρα και όχι “μετά”, με αγώνα σύγκρουσης και ανατροπής και όχι  περιορισμένης έντασης απλής διαμαρτυρίας.

Απαιτούμε: 

  • Να παρθεί πίσω το εκδικητικό μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για όλους τους εργαζόμενους. Καμία αναστολή εργασίας – απόλυση. Καμία επιβάρυνση για διεξαγωγή διαγνωστικών ελέγχων. Κανένας διαχωρισμός.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ με την ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλους τους εργασιακούς χώρους
  • Πραγματική και ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση συμβασιούχων, επιδημιολογικό έλεγχο, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, των νοσοκομείων, αύξηση των ΜΕΘ, επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας, ΠΦΥ κλπ)

ΔΕ ΘΑ ΥΠΟΚΥΨΟΥΜΕ! ΔΕ ΘΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ. ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ.

 

Ο λαός θα σώσει τον λαό!

 

Print Friendly, PDF & Email

[ad_2]

Source link