Χαιρετισμός του μέλους της Ε.Ε., Δημήτρη Μπράτη, στο Συνέδριο της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ

24 Νοεμβρίου 2023


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΡΑΤΗ

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΕΚΔΥ/ΣΕΚ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ 24/11/2023

 

 

Κύριε Υπουργέ Εργασίας,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κυβερνητικοστρατιωτικών και Δημοσίων Υπηρεσιών Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου (ΟΕΚΔΥ/ΣΕΚ),

Κύριε Γενικέ Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών,

Κύριε Πρόεδρε του Συνεδρίου,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Θέλω, καταρχάς, να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να απευθύνουμε εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και των 600.000 Δημοσίων Υπαλλήλων της Ελλάδας, χαιρετισμό στο 17ο παγκύπριο Συνέδριό σας.

Ακράδαντα πιστεύω ότι η πρόσκλησή σας αυτή προς εμάς, την Τριτοβάθμια Οργάνωση των Δημοσίων Υπαλλήλων της Ελλάδας, θα φέρει τις δυο ομοσπονδίες πιο κοντά και γενικότερα πιο κοντά τους εργαζόμενους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ανταποδίδοντας, λοιπόν, την πρόσκληση, σας καλούμε να επισκεφτείτε την ΑΔΕΔΥ, στην Ελλάδα, έτσι ώστε και τις σχέσεις μας να συσφίξουμε, αλλά  -το σημαντικότερο- να συνεργαστούμε για την επίλυση των κοινών μας αιτημάτων, που έχουμε ως εργαζόμενοι.

Γιατί, αγαπητοί συνάδελφοι, τα προβλήματα που έχουν οι εργαζόμενοι τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στον Δημόσιο Τομέα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο είναι κοινά και έχουν να κάνουν με τα ζητήματα της αξιοπρεπούς διαβίωσης, της νοσοκομειακής περίθαλψης, της ασφάλισης, της σύνταξης, των συνθηκών εργασίας.

Πριν ξεκινήσω, όμως, τον χαιρετισμό μου, θέλω, εξαρχής, αγαπητοί φίλοι, αναφερόμενος στο εθνικό θέμα να τονίσω πως όλοι οι εργαζόμενοι της πατρίδας μας, όλοι οι Έλληνες, απαιτούμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ τον τερματισμό της παράνομης εισβολής και κατοχής του 40% του κυπριακού εδάφους και της προσφυγοποίησης χιλιάδων Κυπρίων πολιτών.

Αποτελεί ντροπή για την Ευρώπη και για τον κόσμο ολόκληρο η Κύπρος να παραμένει 50, σχεδόν, χρόνια τώρα διχοτομημένη.

Αγωνιζόμαστε μαζί σας για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αρχών των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, στη βάση του διεθνούς δικαίου, στη βάση των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Όπως είπα και εισαγωγικά, τα προβλήματα των εργαζομένων είναι κοινά στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Μελετώντας το έγγραφο πολιτικής του 29ου παγκύπριου συνεδρίου ΣΕΚ και βλέποντας τη θεματολογία του, επιβεβαιώνεται αυτό ακριβώς. Ότι δηλαδή τα ζητήματα που σας απασχόλησαν όπως: οι συλλογικές συμβάσεις, ο κατώτατος μισθός, η ΑΤΑ, η ασφάλεια στην εργασία, η ανεργία, η τηλεργασία, η απασχόληση, η πράσινη ανάπτυξη, η φοροδιαφυγή, το σύστημα υγείας, το συνταξιοδοτικό, το δημογραφικό, το εργασιακό κ.ά. είναι πέρα για πέρα κοινά. 

 Δεκατρία χρόνια μετά την είσοδο της χώρας μας στα μνημόνια και πέντε χρόνια μετά την έξοδο του 2018, δυστυχώς η κατάσταση των δημοσίων υπηρεσιών στη χώρα μας, αλλά και των εργαζομένων είναι πολύ κακή.

  • Αποχώρησαν στα χρόνια των μνημονίων 400.000 Δημόσιοι Υπάλληλοι, οι οποίοι δεν έχουν αντικατασταθεί και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στην κοινωνική ασφάλιση, και γενικότερα σε αυτό που ονομάζουμε κοινωνικό κράτος.

Αυτές οι ελλείψεις έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, οι οποίοι, πολλές φορές δικαίως δυσανασχετούν.

  • Ταυτόχρονα, οι τεράστιες περικοπές στους μισθούς, που έγιναν από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία 13 χρόνια, έχουν φέρει τους εργαζόμενους στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Δυστυχώς την πατρίδα μας την κρίση δεν την πλήρωσαν οι έχοντες και κατέχοντες, αλλά οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, οι επιστήμονες και οι νέοι.

Αισθανόμαστε, όμως, περήφανοι γιατί τα τρία τελευταία χρόνια της πανδημίας η Δημόσια Διοίκηση κράτησε τη χώρα όρθια.

  • Χιλιάδες υγειονομικοί – που μετρούν 30 νεκρούς στο πεδίο – ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Είναι αυτοί που όλο το πολιτικό σύστημα αναγνώρισε ως ήρωες.
  • Χιλιάδες εκπαιδευτικοί – δημόσιοι λειτουργοί – κράτησαν τον πρώτο χρόνο ζωντανή την εκπαιδευτική διαδικασία, με δικά τους μέσα και χωρίς καμιά επιμόρφωση.
  • Χιλιάδες υπάλληλοι των Δήμων, των Υπουργείων, των φορέων και των οργανισμών του Δημοσίου έδωσαν τον καλύτερο εαυτό για να σταθεί η χώρα όρθια.

Και νιώθουμε υπερήφανοι που επιτελέσαμε, με πενιχρά μέσα, αυτό το τιτάνιο έργο. Νιώθουμε υπερήφανοι γιατί αποδείξαμε στην πράξη πως ο δημόσιος τομέας είναι αυτός που πρέπει να είναι ο μοχλός ανάπτυξης μιας χώρας, είναι αυτός που θα στηρίζει τους πολίτες σε όλους τις δραστηριότητές τους.

Φίλες και φίλοι,

Πέρα, όμως, από τα παραπάνω ζητήματα, στη χώρα μας, έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια αντεργατικοί νόμοι που, όχι μόνο περιορίζουν το δικαίωμά μας στην απεργία, αλλά επί της ουσίας το καταργούν, παρά το γεγονός ότι η απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη.

Αναφέρομαι στον Ν. 4808/21, το γνωστό ως νόμο Χατζηδάκη που κατάργησε έναν εμβληματικό για μας Νόμο τον Ν. 1264/82, τον προοδευτικότερο και δημοκρατικότερο νόμο στην Ευρώπη για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.

Η κυβέρνηση αξιοποιώντας το Νόμο αυτό από το 2021 και μετά έβγαλε όλες σχεδόν τις απεργίες μας παράνομες και καταχρηστικές.

Παράλληλα, πέρα από αυτό, προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις φορέων και οργανισμών του Δημοσίου που είναι κρίσιμοι για το μέλλον της χώρας όπως π.χ. στην Παιδεία, στην Υγεία και στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Φυσικά, απέναντι σε αυτή την κατάσταση δεν μείναμε με σταυρωμένα χέρια. Οργανώσαμε απεργιακές κινητοποιήσεις με κυρίαρχο αίτημα: Να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας, ένα αίτημα στο οποίο, δυστυχώς, η κυβέρνηση απάντησε -ύστερα από 13 χρόνια μνημονίων- με αυξήσεις κοροϊδία των 40 ευρώ το μήνα από 1/1/24.

Ταυτόχρονα διεκδικούμε ως εργαζόμενοι στο Δημόσιο την καθιέρωση συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων για τους μισθούς μας, έτσι ώστε το κράτος να μην αποφασίζει μονομερώς για τις οποίες «αυξήσεις» χωρίς  να λαμβάνει υπόψη του την πραγματική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι.

Με χαρά διάβασα ότι εδώ στην Κύπρο ισχύει ο θεσμός υπογράφετε συλλογικές συμβάσεις και έχετε καταφέρει και την καθιέρωση της ΑΤΑ.

Για αυτό και αυτή την περίοδο οι οργανώσεις μας σε όλη την Ελλάδα τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στον Δημόσιο Τομέα πραγματοποιούν συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις για να αποφασίσουν τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Κύριε Πρόεδρε,

Φίλες και φίλοι,

Πολλά θα μπορούσα να πω ακόμα για την κατάσταση στην πατρίδα μας αλλά στον περιορισμένο χρόνο ενός χαιρετισμού είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθούν. Αυτό μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου σας, αλλά και με τη στενότερη συνεργασία των δύο οργανώσεών μας, κάτι στο οποίο προσδοκούμε.

Πιστεύω, όμως, ότι σας έδωσα μία μικρή γεύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας.

Αφού σας ευχαριστήσω και πάλι για την πρόσκληση και για την εξαιρετική φιλοξενία, εύχομαι από καρδιάς, καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.

 

Σας ευχαριστώ

2023.11.24 – Χαιρετισμός του μέλους της Ε.Ε., Δημήτρη Μπράτη, στο Συνέδριο της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ

Print Friendly, PDF & Email





Source link