Ομιλία του προεδρεύοντα της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρη Μπράτη για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς

6 Μαΐου 2021


 

Ομιλία του προεδρεύοντα της Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.,

Δημήτρη Μπράτη

για την Εργατική Πρωτομαγιά

Πέμπτη, 6 του Μάη 2021

 

Συνάδελφοι, -ισσες,

Εργαζόμενοι, -ες

 

135 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886.

Η 1η του Μάη είναι ένα σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι μέρα μνήμης και τιμής για εκείνους που θυσιάστηκαν, που έδωσαν ηρωικούς αγώνες για τις κατακτήσεις μας.

Αυτούς τους αγώνες κι αυτές τις θυσίες τιμούμε σήμερα. Σήμερα που η κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας έχει κηρύξει έναν απροκάλυπτο πόλεμο στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Σήμερα που η πανδημία καλπάζει δεν κάνει προσλήψεις προσωπικού στην Υγεία, δεν μονιμοποιεί τους συμβασιούχους γιατρούς και νοσηλευτές, δεν εντάσσει στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα το υγειονομικό προσωπικό της χώρας.

Στην εκπαίδευση αυξάνει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα στο 1:15 και εισάγει την αστυνομοκρατία στις σχολές. Παράλληλα προχωρεί σε ιδιωτικοποιήσεις στους Δήμους και στις Περιφέρειες.

Ενώ επικαλείται τη συναίνεση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ταυτόχρονα την αξιοποιεί για να περάσει όλα τα μέτρα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, χωρίς κανένα διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς.

 

Συναδέλφισσες, -οι

Αυτές τις μέρες η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση στη Βουλή το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο για τα εργασιακά, με το οποίο επιχειρεί να καταργήσει την εμβληματικότερη και σημαντικότερη κατάκτηση του κινήματος, το 8ωρο.

Είναι όντως η σημαντικότερη αλλαγή εδώ και 40 χρόνια, όπως λέει ο Υπουργός Εργασίας, με τη διαφορά ότι είναι η αντιδραστικότερη και η πιο αντιλαϊκή. Κι ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι.

Το σύνθημα των εργατών του Σικάγο για 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ελεύθερο χρόνο, 8 ώρες ανάπαυση γίνεται σήμερα και πάλι επίκαιρο.

  • Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Εργασίας, 135 χρόνια μετά το Σικάγο, θεσπίζουν τη δεκάωρη εργασία, χωρίς υπερωριακή αμοιβή, με ατομική σύμβαση του εργαζόμενου με τον εργοδότη.
  • Ο Υπουργός Εργασίας ψεύδεται όταν λέει ότι η δεκάωρη εργασία υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, γιατί σκόπιμα αποκρύπτει πως ναι μεν η διευθέτηση του χρόνου εργασίας προβλέπεται και σε παλιότερους νόμους, πλην όμως αυτό έπρεπε να γίνει με συλλογική σύμβαση εργασίας κι ως τώρα αυτό δεν έχει γίνει πουθενά. Και δεν έχει γίνει, γιατί κανένα συνδικάτο μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε τέτοια σύμβαση εργασίας, που να καταργεί το 8ωρο.

Κι έρχεται, τώρα, παραπληροφορώντας την κοινωνία, να λέει πως αυτό θα γίνει μόνο αν το ζητήσει ο ίδιος ο εργαζόμενος. Δηλαδή με ατομική σύμβαση εργασίας. Γνωρίζουμε όλοι τι σημαίνει ατομική σύμβαση εργασίας. Ή υποτάσσεσαι στον εργοδότη ή απολύεσαι. Κι αυτό το βαφτίζει ελεύθερη βούληση.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Πέρα από την κατάργηση του 8ώρου, το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης θέλει να αποδιαρθρώσει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, αφού υπηρετεί τις επιδιώξεις της ΣΕΒ και των εργοδοτών. Η κυβέρνηση νομοθετεί την ασυδοσία που υπάρχει σήμερα στην αγορά εργασίας.

Καταργεί το 8ωρο, καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυξάνει τις υπερωρίες, περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία, απελευθερώνει τις απολύσεις, μειώνει τη νομική προστασία των συνδικαλιστών.

Έχοντας  ως  εφαλτήριο  τη  ρύθμιση Αχτσιόγλου για το 50% + 1 για την απαρτία των Γενικών Συνελεύσεων, η Κυβέρνηση της ΝΔ θέλει επί της ουσίας να καταργήσει τον δημοκρατικό διάλογο, τις ζυμώσεις και τις συνθέσεις που γίνονται στις Γενικές Συνελεύσεις.

Απαιτούν το 50% + 1 για την απαρτία των Γενικών Συνελεύσεων και ταυτόχρονα νομιμοποιούν αποτελέσματα ψευδοεκλογών για τους αιρετούς στην εκπαίδευση με συμμετοχή μόνο του 5 – 8% των εκπαιδευτικών. Κι όταν αυτοί παραιτούνται, διορίζουν. Η κ. Κεραμέως είναι η πρώτη Υπουργός Παιδείας, μετά το 1926 (με εξαίρεση το 1936 και το 1967), που έχει 5 διορισμένα μέλη σε υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών κι αυτό είναι ντροπή. Θα μείνει στην ιστορία με αυτό το στίγμα.

Για ποια συμμετοχή, λοιπόν, του 50%+1 μιλούν αλήθεια;

  • Θέλουν να καταργήσουν, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, τον εμβληματικότερο νόμο για τα εργασιακά, τον προοδευτικότερο Νόμο στην Ευρώπη, τον Ν1264/82 και να μας επαναφέρουν στον Νόμο 330/76, στον Νόμο Λάσκαρη που είχε καταργήσει την πάλη των τάξεων.
  • Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του Χατζηδάκη είναι ρυθμίσεις από το παρελθόν, για τις οποίες το κίνημα έδωσε αγώνες και τις κατάργησε.

Το μοντέλο ανάπτυξης που υπηρετεί η Κυβέρνηση της Ν.Δ., συνάδελφοι, είναι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο όπου οι θέσεις εργασίας θα είναι ευέλικτες, οι ανισότητες θα μεγαλώνουν και οι μισθοί θα μικραίνουν. Κόντρα, ακόμα, και στις πολιτικές που αυτή τη στιγμή εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Αμερική, όπου διατίθενται τεράστια κεφάλαια για τις δημόσιες επενδύσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. επιμένει στο θατσερικό μοντέλο ανάπτυξης και στις ιδιωτικοποιήσεις. Και για να τα περάσει όλα αυτά χρειάζεται την αφυδάτωση της συνδικαλιστικής δράσης και των αγώνων.

Ε, λοιπόν, δε θα τους αφήσουμε να το ΠΕΡΑΣΟΥΝ.

  • Η σημερινή μας μέρα, είναι μέρα με τεράστια συμβολική αξία, είναι μέρα έναρξης των αγώνων ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, που μας οδηγεί σε έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα.
  • Οι αγώνες μας δε θα σταματήσουν αν δεν καταργηθεί, ακόμα κι αν ψηφιστεί, το αντεργατικό νομοσχέδιο.

Σ’ αυτούς τους αγώνες καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα να δώσουν το «παρών».

Για να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί:

  • Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις
  • Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα
  • Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

  • Ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. με χρηματοδότηση και προσλήψεις προσωπικού. Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Γρήγορο εμβολιασμό όλων των εργαζομένων και όλων των πολιτών.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
  • Μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας
  • Στήριξη της Δημόσιας Παιδείας – Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα
  • Λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις στους Δήμους, στις Περιφέρειες και στις αποκεντρωμένες Διοικήσεις
  • Δημόσια καθολική κοινωνική ασφάλιση – Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής

Συναδέλφισσες, -οι

Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ανθρώπινη, μια κοινωνία αλληλεγγύης, μια κοινωνία δικαιοσύνης, μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα κρατάμε τις τύχες στα χέρια μας.

Μένουμε ενωμένοι και δυνατοί. Στην ανατροπή του Αιώνα που προετοιμάζει η κυβέρνηση απαντάμε με τις κινητοποιήσεις του Αιώνα.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας.

Κι αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!

 

Ομιλία του προεδρεύοντα της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρη Μπράτη

 

Print Friendly, PDF & Email



Source link