Με αφορμή την τηλεδιάσκεψή με τον Υπουργό Εργασίας, Κ.  Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Εργασίας, Π. Τσακλόγλου

28 Ιανουαρίου 2021


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Εργασίας,

Κ.  Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Εργασίας, Π. Τσακλόγλου

 

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021, συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με τον Υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης. Στη συνάντηση πήρε μέρος και ο Υφυπουργός Εργασίας, Π. Τσακλόγλου, καθώς και η Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου, Π. Καρασιώτου.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έθεσε στον Υπουργό Εργασίας τα παρακάτω θέματα:

  1. Νομοσχέδιο για εργασιακά-συνδικαλιστικός νόμος
  2. Επικουρική ασφάλιση
  3. Καθυστέρηση απονομής συντάξεων Δ.Υ.
  4. Αύξηση προσωρινής σύνταξης από το 50% στο 70%
  5. Νομοθετική ρύθμιση για την 317/20 απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
  6. Β.Α.Ε.

Στα θέματα που τέθηκαν, δόθηκαν οι παρακάτω απαντήσεις:

  1. Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και τον συνδικαλιστικό νόμο θα δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές της άνοιξης. Θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (τη δεκάωρη εργασία κλπ) την τηλεργασία και τον συνδικαλιστικό νόμο.
  2. Για το νομοσχέδιο, για την επικουρική ασφάλιση, που προβλέπει την ιδιωτικοποίησή της, ο Υφυπουργός κ. Τσακλόγλου δήλωσε ότι θα γίνει ξεχωριστή συνάντηση με την Α.Δ.Ε.Δ.Υ., προκειμένου να υπάρξει διεξοδική ενημέρωση. Το νομοσχέδιο αυτό θα κατατεθεί στη Βουλή, μετά το νομοσχέδιο για τα εργασιακά.
  3. Για την καθυστέρηση απονομής των συντάξεων, που στο Δημόσιο ανέρχονται σε 23.000 (εκκρεμούν από τον Σεπτέμβρη του 18), δήλωσε πως το θέμα αυτό είναι πρώτο στις προτεραιότητές του και για αυτό έχει προσλάβει ειδικό συντονιστή για την επίλυσή του. Θα κριθεί, όπως είπε, και ο ίδιος εκ του αποτελέσματος.
  4. Για την αύξηση της προσωρινής σύνταξης των Δημοσίων Υπαλλήλων από το 50% στο 70% είπε πως το θεωρεί δίκαιο κι ότι θα το μελετήσει και θα μας απαντήσει σύντομα.
  5. Για το θέμα της συμμόρφωσης του κράτους με την 317/20 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών -γυναικών με 25ετία και ανήλικο τέκνο, δεν ανέλαβε καμιά δέσμευση.
  6. Για το θέμα της ένταξης στα Β.Α.Ε. των υγειονομικών ΜΟΝΟ, δήλωσε πως έχει δοθεί πρόσφατα στη Βουλή απάντηση από τον κ. Τσακλόγλου στην κατεύθυνση ότι μπορούν κάποιες ειδικότητες από το υγειονομικό προσωπικό να ενταχθούν, αλλά με όρους και προϋποθέσεις. Το θέμα, είπε, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.

Ύστερα από τα παραπάνω, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.  εκτιμά ότι δεν δόθηκαν οριστικές απαντήσεις στα ζητήματα που τέθηκαν. Αντίθετα και ο νέος Υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε ότι θα καταθέσει για ψήφιση το αντεργατικό νομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων προβλέπει τη 10ωρη εργασία αντί της 8ωρης, θα καταργήσει τον Ν. 1264/82 για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων και θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Γι΄ αυτό και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., στο επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες, τα Νομαρχιακά Τμήματα και τα Πρωτοβάθμια σωματεία θα εντείνει τις κινητοποιήσεις για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα της Κυβέρνησης.

 

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Δελτίο Τύπου – Με αφορμή την τηλεδιάσκεψή με τον Υπουργό και Υφυπουργό Εργασίας

Print Friendly, PDF & Email



Source link