Ομιλία του Προέδρου της ΑΔΕΔΥ κ. Τσικρικά στην Απεργιακή Συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

20 Οκτωβρίου 2011

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα,

Συνταξιούχοι,

Νέες και νέοι,

Εκ μέρους της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. χαιρετίζω αυτή τη μεγαλειώδη συγκέντρωση διαμαρτυρίας  και καταγγελίας!!!

Είμαστε όλοι εδώ και συνεχίζουμε τον αγώνα !!!

Ενάντια στην καταιγίδα των μέτρων της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας που πλήττουν τον κόσμο της εργασίας, της παιδείας και του πολιτισμού.

Ενάντια στην πολιτική της Τρόικας και της Κυβέρνησης που οδηγεί στην πτώχευση και στη δυστυχία μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας: τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα, τους έχοντες και κατέχοντες τον πλούτο!!!

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκείται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, που υπηρετεί τα συμφέροντα των Τραπεζιτών, του παρασιτικού κεφαλαίου των δανειστών και των κερδοσκόπων !

Ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων και της κοινωνίας, που αποκτήθηκαν με τους αγώνες του εργατικού κινήματος, ολόκληρο τον προηγούμενο αιώνα.


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τα μέτρα που εφαρμόζει η Κυβέρνηση με το εκβιαστικό δίλημμα της  μη εκταμίευσης της 6ης δόσης οδηγούν σε :

  • Νέα αφαίμαξη των εισοδημάτων μας, ακόμη και αυτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με τη μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ.
  • Νέα δραματική μείωση των μισθών των υπαλλήλων του Δημοσίου κατά 20% με το νέο Μισθολόγιο – φτωχολόγιο. Αν λάβουμε υπόψη μας πως το εισόδημά μας έχει, ήδη, υποστεί μεγάλες περικοπές που αγγίζουν το 1/3 των αποδοχών μας, τότε οι απώλειες θα ξεπεράσουν το 50% - 55%.
  • Είκοσι δύο (22) ευρώ θα είναι το μεροκάματο ενός νέου υπαλλήλου!!!
  • Νέα μείωση των κύριων συντάξεων κατά 20% για το μέρος της σύνταξης που είναι πάνω από 1.200 ευρώ και γι’ αυτούς που είναι κάτω από 55 χρόνων, μείωση κατά 40% για το ποσόν που είναι πάνω από 1.000 ευρώ.
  • Περικοπές κατά 30% στις επικουρικές συντάξεις
  • Νέα μείωση του ΕΦΑΠΑΞ των εργαζομένων στο Δημόσιο κατά 15% και 20%
  • Με το όνειδος της εργασιακής εφεδρείας, την κατάργηση των οργανικών θέσεων στο Δημόσιο θα απολυθούν πάνω από 30.000 υπάλληλοι.

Αυτό το ανάλγητο και σκληρό μέτρο μας γυρίζει έναν αιώνα πίσω !!! Τότε που οι Δημόσιοι Υπάλληλοι απολύονταν με τις αλλαγές των Κυβερνήσεων και συγκεντρώνονταν στην Πλατεία Κλαυθμώνος εκλιπαρώντας τους κυβερνώντες να τους ξαναπροσλάβουν.

Η εφεδρεία – απόλυση είναι μέτρο που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος, που κουρελιάζει το δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η φοροεπιδρομή στα μόνιμα υποζύγια των προϋπολογισμών της χώρας συνεχίζεται. Ακόμη και η γενιά των 500 ευρώ θα υποστεί φορολογική αφαίμαξη!!!

Ο ισοπεδωτικός κεφαλικός φόρος στα ακίνητα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους που έχουν  την όποια μικρο – ιδιοκτησία (την οποία απέκτησαν με δάνεια και αιματηρές οικονομίες).

Και όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ η φοροδιαφυγή, η φοροκλοπή και η εισφοροδιαφυγή έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Πάνω από 10 δις ευρώ το χρόνο καταγράφεται η φοροδιαφυγή στη χώρα μας και 14.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις οφείλουν (ληξιπρόθεσμα χρέη) 37 δις ευρώ προς το Δημόσιο !!!

Στον Ιδιωτικό Τομέα επιχειρείται ακόμη και η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των κατώτατων αμοιβών που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Αναστέλλονται για 2 – 4 χρόνια οι επεκτάσεις των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας.

Έτσι, διευκολύνεται η εργοδοσία για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων, που οδηγούν σε μεγάλες μειώσεις μισθών.

Η ζούγκλα που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις στον Ιδιωτικό τομέα παίρνει πιο άγρια χαρακτηριστικά και επεκτείνεται και στο Δημόσιο.

  • Οι Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας καταστρατηγούνται.
  • Το Εργατικό Δίκαιο ακυρώνεται – καταργείται

Η Τρόικα, οι κεφαλαιούχοι της Ευρώπης και όχι μόνο, θέλουν φτηνό εργατικό και επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό, για να επενδύσουν στη χώρα μας.

Γι’ αυτό πιέζουν για διαρκή μείωση του εργασιακού κόστους, για να αυξήσουν έτσι στο μέγιστο βαθμό την κερδοφορία τους !!!

Στο πρόσωπο της χώρας μας και των Ελλήνων εργαζόμενων δοκιμάζεται ο νομικός και πολιτικός πολιτισμός της Ευρώπης !!!

Επειδή οι εκπρόσωπο της Ε.Ε. στο μηχανισμό της Τρόικας προτείνουν και υιοθετούν μέτρα και πολιτικές που είναι ριζικά αντίθετες με τις διακηρύξεις, τις οδηγίες, τη νομοθεσία, την ατζέντα της κοινωνικής Ευρώπης.

Στην ουσία, ανατρέπεται πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο που είναι η βάση για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα !!!

Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται πως παίρνει αυτά τα σκληρά μέτρα για να σώσει τη χώρα !!!

Αλλά ποιο κύρος; Ποια αξιοπιστία και ποια προοπτική θα έχει αυτή η χώρα;

Όταν οι εργαζόμενοι, οι πολίτες της στερούνται βασικών εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και αγαθών;

Όταν βιώνουν αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα που τους οδηγεί όλο και πιο βαθιά στη φτώχεια και την εξαθλίωση;

Όταν υπάρχουν οικογένειες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα άκρως απαραίτητα για την επιβίωσή τους;

Όταν πολλά παιδιά υποσιτίζονται; Όταν δεν έχουν ούτε ένα (1) ευρώ για να αγοράσουν το σάντουιτς από το κυλικείο των σχολείων τους;

Τότε ποιος μπορεί να λέει ότι τα μέτρα που παίρνει αυτή η κυβέρνηση σώζουν τη χώρα;

Ποιος μπορεί να ισχυρίζεται, βάσιμα, ότι ασκείται πολιτική υπέρ του λαού και του τόπου;

Η χώρα δεν σώζεται, ούτε ο λαός της με αυτή την πολιτική.

Μια χώρα που διώχνει τα παιδιά της και μάλιστα τους πιο καταρτισμένους επιστημονικά νέους της, τα καλύτερα μυαλά, προς αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην υπανάπτυξη, την οπισθοδρόμηση και στο μαρασμό.

Γι’ αυτό δεν θα σταματήσουμε να το λέμε σε όλους τους τόνους: Πως τα μέτρα εκτός από άδικα είναι και αναποτελεσματικά, γιατί μειώνουν τη ζήτηση, ενισχύουν την ύφεση και την ανεργία (η οποία έχει ξεπεράσει το 20% και στους νέους το 40%).

Είναι μέτρα που δεν οδηγούν στην έξοδο από την κρίση … Αντίθετα την χειροτερεύουν.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, στις σκληρές συνθήκες που καθημερινά διαμορφώνονται και επιδεινώνουν ολοένα και περισσότερο τη θέση των εργαζομένων, καλούμαστε όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα να αντιδράσουμε, να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά μας, τη ζωή μας την ίδια !!!

Μπροστά στην καταιγίδα των μέτρων, στις παρατεταμένες πολιτικές λιτότητας, στο ξεθεμελίωμα των δικτύων κοινωνικής προστασίας, στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ. συντονίζουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, την επιχείρηση ενοχοποίησης των εργαζομένων για τη χρεοκοπία των πολιτικών της Τρόικας και της Κυβέρνησης.

Να αντιμετωπίσουμε τις άδικες επιθέσεις στους εργαζόμενους του Δημοσίου, την απαξίωση των Δημοσίων Υπηρεσιών και τη συρρίκνωση κοινωνικών αγαθών.

Να αποκρούσουμε την κατασυκοφάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος!!! Την επιχείρηση απαξίωσης των συλλογικοτήτων, της συλλογικής δράσης των εργαζομένων, που στοχεύει στην ακύρωση του ρόλου των ίδιων των συνδικάτων. Για να γίνουν οι εργαζόμενοι εύκολη λεία και έρμαια στις ορέξεις των εργοδοτών.

Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την επιχείρηση κοινωνικού αυτοματισμού, που αγγίζει τα όρια του κοινωνικού κανιβαλισμού !!!

Ως τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα συνεχίζουμε από κοινού το δρόμο του αγώνα που έχουμε ξεκινήσει πριν από 20 – 22 μήνες ενάντια στις πολιτικές του Μνημονίου, στις πολιτικές που προστατεύουν τους Τραπεζίτες, το παρασιτικό κεφάλαιο, τους πλούσιους από τον πόνο της κρίσης, φορτώνοντας όλα τα βάρη στους ώμους μας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα.

Αναδεικνύουμε την πολιτική διάσταση των ζητημάτων, την αξία των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών, του κράτους πρόνοιας.

Αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα το αντεργατικό, αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό περιεχόμενο των πολιτικών που εφαρμόζονται από την Τρόικα και την Κυβέρνηση.

Παλεύουμε όλοι μαζί για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης (οικονομικής) αντίληψης και πολιτικής που ξεπουλάει το δημόσιο πλούτο και παραδίδει τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά βορά στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στην αγορά και τους κερδοσκόπους .

Αντιπαλεύουμε σθεναρά.

Την αντίληψη που θεωρεί τα κέρδη των Τραπεζών, των επιχειρήσεων, του μεγάλου κεφαλαίου ιδιωτικά και κοινωνικοποιεί τις ζημιές !!!

Για να πάψει επιτέλους ένα μικρό τμήμα της κοινωνίας να στηρίζει την ευημερία του πάνω στη δυστυχία των πολλών !!!

Αγωνιζόμαστε για μια πολιτική που θα αναγνωρίζει το κοινωνικό περιεχόμενο της εργασίας, για μια πολιτική που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, που θα διευρύνει τη Δημοκρατία και το Κοινωνικό Κράτος.

Που θα εξασφαλίζει σε όλους ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση, στη δουλειά και τον πολιτισμό.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα συνδικάτα, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε όλοι μαζί με νέα συλλογικότητα, με νέα συλλογική αυτοπεποίθηση, με ενότητα στη δράση,

να συνεχίσουμε τον αγώνα, για να μην περάσουν αυτά τα βάρβαρα μέτρα, που διαλύουν την κοινωνία, που εξοντώνουν τους εργαζόμενους και οδηγούν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στην ανεργία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση !!!

Όλοι μαζί συνεχίζουμε τον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, για μια κοινωνία δικαιοσύνης, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης !!!

Υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας και φωνάζουμε φτάνει πια !!!

Δεν πάει άλλο !!!

Οι εργαζόμενοι της χώρας μας απαιτούμε :

• Δίκαιο φορολογικό σύστημα, για δίκαιη κατανομή των βαρών και δίκαιη ανακατανομή του πλούτου

• Πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής και της εισφοροδιαφυγής

Να πληρώσουν για την κρίση αυτοί που ευθύνονται. Αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν τις υποδομές αυτής της χώρας, το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, τις διευκολύνσεις που τους παρείχε και παρέχει η ελληνική πολιτεία, τα αποθεματικά των Ταμείων μας, αυτοί που  πριν από την κρίση θησαύρισαν, αλλά και τώρα, ακόμη, συνεχίζουν την κερδοφορία τους!!

Πρέπει επιτέλους να πληρώσουν και να συμβάλουν για την έξοδο από την κρίση. Έχουν χρέος έναντι του τόπου και του λαού μας.

Οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλο.  (Μοιάζουν με στυμμένες λεμονόκουπες !!!)

Απαιτούν από την Κυβέρνηση να αλλάξει ρότα !!! και από τους Ευρωπαίους ηγέτες να δείξουν, επιτέλους, πραγματική, εταιρική, αλληλεγγύη προς τη χώρα μας και μεγαλύτερο σεβασμό προς το λαό μας.

Να πάψουν να μας δείχνουν με το δάχτυλο σαν λαό τεμπέληδων και γλεντοκόπων.

Γιατί αυτός ο λαός, εμείς οι Έλληνες εργαζόμαστε κατά μέσο όρο περισσότερο από τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας και αμειβόμαστε κατά ½ ή 1/3 των αποδοχών εκείνων.

Άλλωστε τα ελλείμματα της χώρας μας είναι τα δικά τους πλεονάσματα που έχουν δημιουργηθεί μέσω του εμπορίου και του σκληρού κοινού νομίσματος του ευρώ.

Επίσης δεν μας χαρίζουν τίποτα.

Δανεικά μας δίνουν και μάλιστα με τοκογλυφικό επιτόκιο !!!

Και επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων επιστρέφει σ’ αυτούς, ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξη και την απασχόληση στις δικές τους χώρες.

Οφείλουν λοιπόν να συμβάλουν στην ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομιών χωρών του ΝΟΤΟΥ για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και του υπερβολικού χρέους. Διαφορετικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και το κοινό νόμισμα θα καταρρεύσουν.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Αν για κάποιους χθες ήταν νωρίς, αύριο θα είναι αργά.

Τώρα είναι η ώρα !!!

Για την ανατροπή αυτών των πολιτικών !!!

Ας γίνει ποτάμι φουσκωμένο η οργή του λαού, που θα παρασύρει στο πέρασμά του «μνημόνια», «μεσοπρόθεσμα προγράμματα», «πολυνομοσχέδια».

Όλα τα άδικα, αντιαναπτυξιακά, αναποτελεσματικά μέτρα της Κυβέρνησης που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία.

Που δημιουργούν το «σπιράλ του θανάτου» για την ελληνική οικονομία.

Που γυρίζουν τον τόπο και το λαό δεκαετίες πίσω

Επιτέλους το κράτος πρέπει να παίξει τον αναπτυξιακό και κοινωνικό του ρόλο.

Δεν θα επιτρέψουμε το ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας.

Δεν ανεχόμαστε να θυσιάζονται οι Δημόσιες Υπηρεσίες και τα κοινωνικά αγαθά στο βωμό των συμφερόντων της αγοράς και των κερδοσκόπων.

ΕΩΣ ΕΔΩ!!!

Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία αυτού του τόπου.

Απαιτούμε μια άλλη πολιτική, που θα περιλαμβάνει την αναδιαπραγμάτευση και τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του ληστρικού χρέους, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ανάπτυξη, για την κοινωνία και το λαό.

Είναι αναγκαίες πολιτικές για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των ελληνικών προϊόντων.

Την ενίσχυση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την αξιοποίηση του φυσικού, ορυκτού πλούτου.

Την ενίσχυση των Δημοσίων Επιχειρήσεων, τη βελτίωση της ποιότητας των Υπηρεσιών και των κοινωνικών αγαθών.

Η χώρα ούτε μικρή ούτε φτωχή είναι !!!

Τα συνδικάτα, ο κόσμος της εργασίας, της παιδείας και του πολιτισμού έχουμε χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική ΝΙΚΗ !!!