[ΔΤ] Υ.Δ.Μ.Η.Δ.

11 Δεκεμβρίου 2014

Επιστολή προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ στην οποία εκφράζει την έκπληξή του για το γεγονός ότι αρνήθηκε να προσέλθει χθες σε προγραμματισμένο ραντεβού στο οποίο θα παρουσίαζε το νέο σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων, απέστειλε σήμερα, Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.


«Όπως ξέρετε πολύ καλά, σέβομαι απόλυτα το θεσμικό ρόλο της ΑΔΕΔΥ και επιθυμία μου ήταν πριν το σχέδιο νόμου τεθεί σε δημόσια διαβούλευση να έχει προηγηθεί η δική σας ενημέρωση. Ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω την άρνησή σας να προσέλθετε σε αυτό το διάλογο, επικαλούμενοι μάλιστα την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και τις πολιτικές εξελίξεις που αυτή μπορεί να προκαλέσει». Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης στην επιστολή του.

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι είναι η δεύτερη φορά που η ΑΔΕΔΥ αρνείται το διάλογο για σχέδια νόμου που συνδέονται με τη Δημόσια Διοίκηση και τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ προαναγγέλλει ότι «τις επόμενες ημέρες οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν την ευκαιρία μέσα από συγκεκριμένη ιστοσελίδα να καταθέσουν τις απόψεις τους, απαντώντας σε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, ώστε μέσα από αυτή τη διαβούλευση να πετύχουμε τη δημιουργία και εφαρμογή ενός πιο εύχρηστου, περισσότερο αποτελεσματικού συστήματος αξιολόγησης».

Το προτεινόμενο νέο σύστημα έχει σχεδιαστεί ως ένα εύχρηστο και αξιόπιστο εργαλείο αξιολόγησης της απόδοσης αλλά και αξιοποίησης των υπαλλήλων. Το νέο σύστημα δημιουργεί αποτελέσματα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Οι προαγωγές των υπαλλήλων, οι μισθολογικές επιβραβεύσεις, η μετακίνησή τους στην εσωτερική αγορά εργασίας (μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας), η επιλογή των διευθυντών, ακόμα και η οριστική πρόσληψη ενός υπαλλήλου στο δημόσιο (μετά την διετή περίοδο προσαρμογής), θα επηρεάζονται ή θα εξαρτώνται από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Επίσης η ανάπτυξη του κάθε υπαλλήλου και η εξέλιξή του θα είναι άμεσα συνυφασμένα με τη διαδικασία αξιολόγησης.

Από το αποτέλεσμα της ετήσιας αξιολόγησης κάθε υπαλλήλου θα απορρέουν:

Το Ατομικό Πλάνο Ανάπτυξης

Ένας χαρακτηρισμός της απόδοσης

Το ατομικό πλάνο ανάπτυξης αντικατοπτρίζει τη συνολική προσέγγιση των εμπλεκομένων μερών στην αξιολόγηση. Το συντάσσει ο αξιολογητής και περιλαμβάνει  τις προτεινόμενες ενέργειες για εκπαίδευση και ανάπτυξη του αξιολογούμενου για την διάρκεια του επομένου έτους. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι οι προτεινόμενες ενέργειες του ατομικού πλάνου ανάπτυξης θα έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί με τον αξιολογούμενο.

Ο χαρακτηρισμός της απόδοσης λαμβάνεται υπόψη στις προαγωγές και σε όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές. Ειδικά για τις εξαιρετικές περιπτώσεις όπου η απόδοση υπερβαίνει τις απαιτήσεις της θέσης, προβλέπεται διαδικασία με την οποία η Διοίκηση θα επιφυλάσσει ταχεία επαγγελματική εξέλιξη για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους. Με τον τρόπο αυτό εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια της «αριστείας» στη Δημόσια Διοίκηση.

Το προτεινόμενο σύστημα αξιολόγησης έρχεται να λειτουργήσει μέσα στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνει η διοικητική μεταρρύθμιση του Κράτους μετά τον εξορθολογισμό των δομών του Δημοσίου (που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2014) και την εφαρμογή του νέου συστήματος επιλογής προϊστάμενων.

Επισυνάπτονται η επιστολή του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, καθώς και η αναλυτική παρουσίαση του νέου συστήματος αξιολόγησης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων.

Η επιστολή του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης

[embeddoc url="https://poe-yetha.gr/wp-content/uploads/2017/07/20141211_epistoli_ypourgou_adedy.pdf" viewer="google"]

Η παρουσίαση του σχεδίου για το νέο σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων.

[embeddoc url="https://poe-yetha.gr/wp-content/uploads/2017/07/01.pdf" viewer="google"]