Ανακοίνωση της ΠΟΕ/ΥΕΘΑ προς τα Σωματεία

5 Σεπτεμβρίου 2011

Καταγγέλλουμε τις θέσεις της Κυβέρνησης, σχετικά με το νέο Μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων, όπως αυτές περιγράφονται στην πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και από τις διαρροές στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, που αποκαλύπτουν ότι η Κυβέρνηση υπαναχώρησε από όλες τις έως σήμερα δεσμεύσεις και υποσχέσεις της αθετώντας ακόμη και τις δεσμεύσεις προς το Δ.Ν.Τ.


Είναι γνωστό, ότι μισθολόγιο με κραυγαλέες διαφορετικότητες μεταξύ υπαλλήλων με τα ίδια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα υπάρχει μόνο στην Ελλάδα σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η εικόνα της Κυβέρνησης μαρτυρά για μία ακόμη φορά την προνομιακή μεταχείριση συγκεκριμένων ομάδων και συντεχνιών σε βάρος της ενιαίας και δίκαιης αντιμετώπισης του συνόλου του Δημοσίου Τομέα.

Αντίθετα, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός τέτοιου μισθολογίου είναι φανερό, ότι:

  • Δεν αποκαθιστά τις αδικίες
  • Δεν ενισχύει τους χαμηλόμισθους
  • Αντιστρατεύεται την αρχή «Υπάλληλοι με τα ίδια τυπικά προσόντα να αμείβονται  με τον ίδιο τρόπο
  • Το τέχνασμα της προσωπικής διαφοράς συντηρεί τις ανισότητες
  • Η σύνθεση Μισθολογίου-Βαθμολογίου καταδικάζει την πλειοψηφία των εργαζομένων σε μισθολογική καθήλωση

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και πολύ περισσότερο στο ΥΕΘΑ αδυνατούμε πλέον να ανταποκριθούμε στις στοιχειώδεις ανάγκες της ζωής μας, έχουμε ξεπεράσει τα όρια αντοχής στις πιέσεις που δεχόμαστε.

Θα πρέπει να θυμίσουμε, ότι εμείς οι Υπάλληλοι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το προηγούμενο διάστημα είμαστε σημείο αναφοράς από όλους τους Υπουργούς της Κυβέρνησης, ως οι χαμηλότερα αμειβόμενοι υπάλληλοι του Δημοσίου.

Είναι θέμα ηθικής τάξης για μια Κυβέρνηση, που επικαλείται την Ισονομία και την Διαφάνεια, να αποκαταστήσει μια για πάντα την ενιαία αντιμετώπιση, όλων των Δ.Υ. σε ένα κράτος Δικαίου.

Η θέση της ΠΟΕ-ΥΕΘΑ στοχεύει σε ένα Ενιαίο Μισθολόγιο, που δεν θα συντηρεί ανισότητες τόσων χρόνων, που διαμορφώθηκαν με τα λάθη Πολιτικής και Πολιτικών που με την επιδοματική πολιτική δημιούργησαν Δ.Υ. διαφορετικών ταχυτήτων, έρμαια και ευάλωτους στις επιθυμίες των εκάστοτε Κυβερνήσεων.

Η ΠΟΕ-ΥΕΘΑ παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις έχει κάνει, έως τώρα, τις πιο κάτω παρεμβάσεις:

  • Παρέμβαση του Προέδρου της ΠΟΕ-ΥΕΘΑ στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο υπενθυμίζοντας ξανά το μισθολογικό χάλι των Εργαζομένων στην Άμυνα.
  • Παρέμβαση από τον Πρόεδρο της ΠΟΕ-ΥΕΘA στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου γνωστοποιώντας την μισθολογική φτώχεια μας.
  • Στις 09/08/2011 δηλώσαμε ξεκάθαρα στην Α.Δ.Ε.Δ.Υ. τη θέση μας, ότι δεν θα ανεχθούμε μισθολόγιο συντεχνιών και εκδώσαμε και ανακοίνωση.
  • Στις 25/08/2011 στείλαμε επιστολές σε επτά (7) Υπουργούς και Υφυπουργούς, που εμπλέκονται στο μισθολόγιο αναλύοντας τις θέσεις μας για το επερχόμενο Μισθολόγιο.
  • Την 01/09/2011 με Δελτίο Τύπου καταγγείλαμε για μια ακόμη φορά τις απαράδεκτες θέσεις της Κυβέρνησης.
  • Ζητήσαμε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.  Πάνο Μπεγλίτη να στηρίξει τις θέσεις μας στο Υπουργικό Συμβούλιο.
  • Παράλληλα, ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της ΠΟΕ-ΥΕΘΑ ο Υφυπουργός Άμυνας κ. Κων/νος Σπηλιόπουλος, που έχει αναλάβει και τα θέματα του Πολιτικού Προσωπικού, τον οποίον και θα συναντήσει το Προεδρείο της ΠΟΕ-ΥΕΘΑ έως την Παρασκευή 09/09/2011 για να συζητήσουμε όλα τα θέματα που εκκρεμούν και βεβαίως το μισθολόγιο.

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στις 09 και 10/09/2011 στην Δ.Ε.Θ., όπου και θα ενημερώσουμε όλα τα σωματεία της Βόρειας Ελλάδας.

Στις 13/09/2011 στην Ολομέλεια Προέδρων της Α.Δ.Ε.Δ.Υ στην Αθήνα θα διατυπώσουμε, για μια ακόμη φορά, την δική μας θέση για το επερχόμενο μισθολόγιο.

Στις  30/08/2011 στην Επιτροπή για Β.Α.Ε. με συμμετοχή του Προέδρου της ΠΟΕ-ΥΕΘΑ συμφωνήθηκε ομόφωνα να εγγραφούν στον κατάλογο όλες οι ειδικότητες του Υπουργείου μας, που ήταν έξω από την πρόταση της προηγούμενης Επιτροπής.

Παράλληλα, ξεκινάμε ενημέρωση όλων των Σωματείων-μελών μας σε πρώτη συνάντηση με τα Σωματεία της Αττικής στις 15/09/2011 και ώρα 11.30΄ στο Ξενοδοχείο «Polis Grand Hotel» (Πατησίων 19 &΄ Βερανζέρου 10, Αθήνα).

Το συνδικαλιστικό κίνημα στη χώρα μας βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση μετά την μεταπολίτευση.  Την ίδια ώρα οι προνομιούχες και οικονομικά ισχυρές κοινωνικές ομάδες συνεχίζουν ανενόχλητες το πάρτι της κερδοσκοπίας, όντας στο απυρόβλητο, διευρύνοντας τα κέρδη, τα οποία αποκρύπτουν και εξάγουν τον πλούτο από τη χώρα μας.

Η απάντησή μας θα πρέπει να είναι άμεση.

Η οργή μας να γίνει δύναμη αλληλεγγύης και ενότητας, με νέα οργάνωση να διαμορφώσει την δυναμική, που χρειάζεται για να ανατρέψουμε αυτή την σκληρή και ανελέητη επιδρομή, που έρχεται στους Δημοσίους Υπαλλήλους.

Για την Ε.Ε. της ΠΟΕ – ΥΕΘΑ